top of page
Boeddha

Yoga therapie

In balans met yoga

Yoga therapie verbetert de bloedsomloop en bloeddruk, versterkt je botten, stimuleert je immuunsysteem, verhoogt de zuurstofopname in je lichaam, maakt je soepeler en sterker en het heeft een positief effect op je humeur en je algehele gevoel van welzijn. Je hoofd wordt rustiger en daardoor kalmeert je zenuwstelsel waardoor de productie van stresshormonen vermindert. Oftewel, er ontstaat balans tussen lichaam en geest. 

 

Ik gebruik vaak een vergelijking om toe te lichten wat yoga therapie is. Een arts heeft medicijnen gestudeerd en schrijft patiënten medicijnen voor. Een yoga therapeut schrijft cliënten yoga voor. Dat betekent niet dat yoga therapie een vervanging kan zijn voor reguliere medische behandelingen. Integendeel: yoga therapie werkt heel goed als aanvulling of ondersteuning bij medische en/of fysiotherapeutische trajecten.

 

Regelmatig hoor ik mensen zeggen: “Maar wat kan ik zelf doen?”. De behoefte om meer het heft in eigen hand te nemen als het gaat om lichamelijke en geestelijke gezondheid groeit. Zowel uit oogpunt als voorzorg om balans te behouden dan wel als nazorg om balans terug te brengen. Langdurige medische trajecten kunnen vermoeiend en traumatiserend zijn. Yoga therapie kan een mooie ondersteunende rol vervullen. Zowel tijdens, maar zeker ook na een medisch traject. Eenmaal klaar met behandelingen valt de zorg vaak weg en staat de (ex)patiënt er alleen voor, terwijl dan het herstellen/revalideren pas begint. Fysiek en mentaal!

In mijn werk pas ik de kennis en de praktische middelen van yoga toe voor het behandelen dan wel het voorkomen van gezondheidsklachten. Dat betekent ook dat ik cliënten door verwijs naar andere gezondheidsprofessionals, artsen of specialisten indien dat nodig blijkt. Binnen yoga therapie beperk ik me niet tot een bepaald gebied. Van blessures, tot neerslachtigheid tot ernstige aandoeningen of ziektes: yoga therapie kan verlichting bieden.

 

Breng balans terug in je lijf, in je hoofd: in je leven. 

bottom of page